Läkare som målar för sin ångests skull
BÅSTAD Publicerad 23 februari 2013 kl. 04:00
Hans Huldt målar både för skojs skull och för sin ångests skull. I sin yrkesroll som läkare har han ofta mött döden på när håll och målandet har blivit ett sätt att bearbeta upplevelserna.
I dag, lördag, öppnar Hans Huldts utställning på galleri Flesser i Båstad. Ett helt rum av utställningen består i stort sett av tavlor med döda människor på. Ofta är de omgivna av anhöriga eller andra människor.
– Det är en mycket dyster utställning. Målandet är för mig ett sätt att bearbeta och berätta hur det är. Jag har varit fixerad vid döden och de anhörigas sorg, säger Hans Huldt. Han har arbetat som läkare inom intensivvård i 45 år. Han berättar att det under sent 1960- och tidigt 1970-tal fanns många etiska dilemman inom den här typen av vård.
– 1968 kom en revolution av intensivvården. Tidigare hade svårt sjuka kommit in och dött snabbt, kanske samma dag. När vi sedan startade intensivvården kunde vi få dem att överleva, men då kom andra sjukdomar som åt upp patienterna inifrån. Det innebar väldiga svårigheter, säger Hans Huldt. Anhöriga till patienterna bröts ner och personalen gick in i väggen, menar Hans Huldt. Han själv började måla.
– Det var mitt sätt att tolka och analysera. Att göra bild av det som hände, då stiger det fram ur skuggorna, säger han.
Men utställningen i Båstad är inte bara dyster. Det finns också ett antal bilder som skildrar bibelhändelser. – Jag har placerat bibelhändelser i norra Bohuslän i slutet av 1800-talet i en serie bilder.
Men över huvud taget målar jag mycket människor i olika situationer. Jag tecknar och målar hela tiden, både för skojs skull och för min ångests skull, säger han.
Utställningen pågår till och med den 3 mars. Efter det ska den till Göteborg och i höst ska Hans Huldt ställa ut i Paris.
– Man tränger inte in i den konstnärliga världen med en utställning, men nu har jag i alla fall ställt ut en gång, säger Hans Huldt.
Emma Lind emma.lind@hd.se 0431-843 03